zaterdag 2 juni 2012

Dionne Stax in compleet vernieuwd NOS Journaal op 3 decor


Dionne Stax in compleet vernieuwd NOS Journaal op 3 decor

Het nieuwe decor van het NOS Journaal is veel groter dan het vorige en wordt gedomineerd door beeldschermen. Dat bleek donderdag tijdens de presentatie in de nieuwe studio. Was de nieuwslezer de afgelopen vijftig jaar een man of vrouw achter een bureau, vanaf zondagavond gaan anchors Sacha de Boer, Rob Trip en Annechien Steenhuizen staan en lopen. “Bijvoorbeeld van het ene beeldscherm naar het andere, waardoor de kijker als het ware wordt meegenomen in het verhaal“, aldus de NOS.

De uitzendingen van het Jeugdjournaal, NOS op 3 met Dionne Stax, Studio Sport en NOS Evenementen, dat onder meer programma's rond het Koningshuis verzorgt, krijgen vanaf vandaag ook nieuwe leaders en decors.

Op 30 Mei 2012 was een 'buikje' te zien bij Annechien Steenhuizen, de voorgangster van Dionne Stax als presentatrice van NOS op 3, in het nieuwe decor. Later werd bekend dat zij zwanger is van haar eerste kindje.

De kleding die Annechien Steenhuizen woensdagavond droeg tijdens het NOS Journaal van zes uur ‘s avonds verraadde volgens tv-recensent en oud-presentator Frits Bom dat Annechien Steenhuizen zwanger was. “Annechien leest nieuws. Maar wij horen het niet. De ogen van elke normale kijkconsument scherpen zich op het jasje. Die knoop. Wij praten er thuis over. In elk huis. Het nieuws wordt niet meer geconsumeerd. Misschien is ze zwanger.”

Er zijn volgens de NOS veel meer mogelijkheden bijgekomen door het nieuwe decor. “Zo maken de schermen het mogelijk om een onderwerp – tijdens de presentatietekst van de anchor – te illustreren met beelden. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat beeld door de kijker vele malen beter wordt onthouden dan tekst.”

Als het belangrijkste nieuwsbulletin maakt alleen het NOS Journaal van 20.00 uur gebruik van de volle breedte en alle technische mogelijkheden van het nieuwe decor. Andere journaals die uit Studio 8 komen, die van 18.00 uur met Annechien Steenhuizen, van rond middernacht en het Jeugdjournaal, maken gebruik van delen ervan.

De studio voor de ochtend- en dagjournaals, NOS op 3 met Dionne Stax  én de NOS-studio in Den Haag krijgen ook nog een nieuw decor. De verbouwing vindt plaats nadat Studio 8 in gebruik is genomen, respectievelijk tijdens het zomerreces.

De grootste verandering zal te zien zijn bij het achtuurjournaal met Sacha de Boer. Behalve het uiterlijk wordt ook het zogenoemde format aangepast. Het belangrijkste journaal van de dag moet volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws "moderner, menselijker en dichter bij het publiek".

Het decor van het achtuurjournaal is groter geworden. In de hele studio zijn schermen geplaatst om het verhaal van de presentator met beeld te ondersteunen en de kijker "mee te nemen". Ook zal de presentator in het nieuwe decor staan en bewegen. "Er is daardoor meer interactie met het beeld", zegt Sacha de Boer, die het achtuurjournaal sinds 2003 presenteert.

Vooraf werd er door Dionne Stax nog druk geoefend in de nieuwe studio van het NOS Journaal, maar vanaf aanstaande zondag, 27 mei, is het zover. Het nieuwe decor en leaderpakket worden officieel in gebruik genomen en zijn dan voor iedereen te zien.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws is trots dat het gelukt is. 'Het was een langdurige operatie, waarbij alles moest worden gesloopt en weer is opgebouwd; zelfs de lichten zijn opnieuw geplaatst', zegt hij tegen Volkskrant.nl. Sinds maart komen de Journaaluitzendingen al uit een tijdelijke studio, maar na drie maanden is het eind dan toch in zicht.

Deze dagen wordt er door presentatoren, cameramannen en de regie geoefend in het nieuwe decor. 'Er worden shots bedacht en pilots opgenomen', vertelt hij. Ondertussen is ook het nieuwe logo klaar, een variatie op het eerdere logo waarbij de rode O is gebleven.

Wat in ieder geval vanaf zondag in het oog zal springen, is dat de presentator van het Achtuurjournaal voortaan staand presenteert. Een behoorlijke aanslag op de benen voor Sacha de Boer, Rob Trip en Annechien Steenhuizen? 'Nou, het gaat om 25 minuten, dat moet wel kunnen hoor', zegt Gelauff. Verder wordt er voortaan ook gebruik gemaakt van een touchscreen.

Ook de sportprogramma's, NOS op 3 met Dionne Stax en Nieuwsuur komen vanaf zondag uit de nieuwe studio's. Nieuwsuur behoudt overigens wel de nog vrij nieuwe huisstijl. Ook aan het decor van het actualiteitenprogramma verandert niets.

1 opmerking: