woensdag 12 februari 2014

Dionne Stax presenteert kort Winterspelen in Sotsji NOS Journaal



Dionne Stax presenteert kort Winterspelen in Sotsji NOS Journaal

De NOS heeft het team gepresenteerd dat afreist naar Sotsji voor de Winterspelen. Dione de Graaff neemt het stokje over van Mart Smeets als olympisch schaatsanchor.


De focus ligt uiteraard op het schaatsen. De NOS heeft daarvoor een blik aan deskundigen opengetrokken. Henry Schut en Erben Wennemars vormen tijdens de Spelen een nieuw duo. Zij zullen dagelijks om 20:30 uur te zien zijn. Ze krijgen versterking van Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Annette Gerritsen. Tussen de schaats uitzendingen door zal Dionne Stax een kort Journaal presenteren.

Op 7 februari 2014 begint Operatie Sotsji bij de NOS: 230 uur televisie op de olympische zender Nederland 1 -elke dag van 7.00 uur tot 21.30 uur-, 90 uur radio en natuurlijk 24/7 nieuws via NOS.nl, de NOS app en NOS teletekst. Live en on demand zijn alle ins en outs van de Spelen hier te vinden, van 7 tot en met 23 februari.

Dione de Graaff is het vaste schaatsgezicht van de NOS, en maakt nu ook haar debuut als olympische schaatsanchor. In de Adler Arena, de schaatsbaan van Sotsji, krijgt De Graaff versterking van drie oud-wereldkampioenen: Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Erben Wennemars verzorgen de analyses.

Ook sprintster en schaats babe Annette Gerritsen, in Vancouver nog winnaar van Olympisch zilver, is analyticus. Paulien van Deutekom is de vervangster van Ria Visser, die vanwege een seks schandaal met Mart Smeets het veld moest ruimen.

Dat het blijkbaar nogal moeilijk is Dione de Graaff en Dionne Stax uit elkaar te houden, bleek maar weer eens toen bij de aankondiging van het korte Journaal bij Dionne Stax de naam titel van Dione de Graaff in beeld kwam.

Voor de NOS medewerkers nog één keer de uitleg, Dionne Stax heeft blond haar, Dione de Graaff donker haar!

Het schaatsen speelt uiteraard een prominente rol in de programmering van de NOS, maar er is ook aandacht voor andere sporten zoals snowboarden, shorttrack, bobsleeën, kunstrijden en ijshockey.

NOS Studio Sportwinter

Het dagelijkse avondprogramma NOS Studio Sportwinter heeft een nieuw jasje: Henry Schut en co-host Erben Wennemars debuteren als presentatieduo.

Het is bovendien voor het eerst dat het avondprogramma van de NOS tijdens een superevenement op prime time wordt uitgezonden: om 20.25 uur op Nederland 1.

Wat blijft zijn de hoofdrolspelers die aan het einde van de sportdag aan tafel komen zitten. Schut en Wennemars ontvangen elke avond sporters, coaches en andere gasten. Onder anderen olympisch kampioenen Epke Zonderland en Marianne Vos, de in Rusland woonachtige mediamagnaat Derk Sauer en Erica Terpstra schuiven aan. NOS Studio Sportwinter komt uit een eigen studio, vlak naast het Holland House in Sotsji.

RadiOlympia

De luisteraars van Radio 1 worden bediend met RadiOlympia, een gezamenlijk project van NOS Nieuws en NOS Sport. RadiOlympia is dagelijks tussen 14.00 en 18.00 uur te beluisteren op Radio 1 en wordt gepresenteerd door het gelegenheidsduo Robbert Meeder en Lara Rense. Ook buiten deze tijden worden sportliefhebbers op de hoogte gehouden via live-flitsen in de lopende programmering. Natuurlijk staat ook de reguliere uitzending van NOS Langs de Lijn, dagelijks tussen 22.00 en 23.00 uur, voor een groot deel in het teken van Sotsji.

Ook online Altijd. Overal.

Liefhebbers hoeven online geen seconde live-sport te missen. De NOS streamt op de speciale Sotsji-website alle wintersporten op een uiterst overzichtelijke manier. Op Nederland 1 zijn de hoogtepunten van alles wat er gebeurt op de Spelen te zien plus regelmatig een kort NOS Journaal met Dionne Stax, maar online bepaalt de bezoeker zelf waar hij naar kijkt.

Ook doet de redactie door middel van een live-blog, artikelen, video's en foto's continu verslag van alle gebeurtenissen. De website komt op alle formaten computer, smartphone en tablet even goed tot zijn recht.

Naast de livestream van de uitzendingen op Nederland 1, zijn er dit jaar maximaal 7 extra livestreams beschikbaar van sporten die op dat moment niet op de televisie worden uitgezonden. Bij deze extra streams is geen commentaar te horen, wel het algemene wedstrijdgeluid.

Livestreams in NOS-app

Het grote verschil met de Zomerspelen in 2012 is dat alle livestreams nu ook beschikbaar zijn in de NOS-app voor tablet en mobiel (Android, iPhone en iPad). Geen zin, tijd of bandbreedte om mobiel live te kijken? Kijk dan op ons liveblog: ook hiermee blijf je van minuut tot minuut op de hoogte van jouw favoriete sport, waar je ook bent.

In verband met rechten zijn livestreams, video's en de olympische uitzendingen van NOS Sport niet beschikbaar in het buitenland.

De speciale olympische site nos.nl/sotsji biedt meer dan alleen live-videokanalen. Ook een wedstrijdschema, uitslagen, samenvattingen, reportages, hoogtepunten en on demand video zijn 24 uur per dag op internet te vinden.

Nieuw zijn dit jaar de korte instructiefilmpjes van de verschillende olympische sporten. Zo leer je eindelijk wat het nut is van het vegen bij curling, of welke wedstrijdonderdelen kunstrijden heeft. De olympische site biedt veel ruimte voor foto's en video's.

Russische schaatsster Olga Graf geeft zich bijna letterlijk bloot op ijsbaan


De sexy Russische schaatsster Olga Graf, niet te verwarren met tennisster Steffi Graf, pakte de bronzen medaille bij de 3 kilometer voor vrouwen bij het langebaanschaatsen.

Toen de Russische schaatster Olga Graf in Sotsji naar de bronzen medaille schaatste op de 3.000 meter was ze even weg van de wereld.

Zo ver dat de Russische in volle euforie zelfs even vergat dat ze onder haar schaatspak niets aan had en topless aan het schaatsen was..

Dat niet beseffende ritste Graf haar pak open. Even schaatste ze zich van geen kwaad bewust verder, geheel naakt, maar dan ging er toch een belletje rinkelen.

Met een rood aangelopen aangezicht ritste Graf zichtbaar gegeneerd de rits terug dicht.

Gelukkig voor Olga Graf heeft ze een wat kleinere cupmaat, waardoor haar borsten nog net in haar schaatspakje bleef hangen, en haar tepels voor het publiek bedekt bleven.

Ireen Wüst heeft een kort gesprekje gehad met Vladimir Poetin in het Holland Heineken House. De president van Rusland bracht op eigen initiatief een bezoekje aan het onderkomen voor sporters, familieleden van sporters en sportfans. Beelden hiervan waren in het korte NOS Journaal met Dionne Stax te zien.

Bij NOS Studio Sportwinter vertelde de biseksuele Ireen Wüst dat ze Poetin even had gesproken. 'Ik heb zelfs een knuffel van hem gehad. En ik hem hem natuurlijk gefeliciteerd met het brons van zijn landgenote Graf op de drie kilometer', aldus de homoseksuele Wüst, die werd gehuldigd voor haar gouden plak op de drie kilometer.

Na zo'n 20 minuten ging Poetin weer richting de uitgang. Hij kwam daar Wüst tegen, die net was gehuldigd voor haar gouden medaille op de 3000 meter. 'Hij feliciteerde me uiteraard en vroeg of alles naar wens is in Rusland', vertelde de schaatsster. 'Hij was blij me te zien. En toen moest hij eigenlijk al weer weg.'

Volgens Russische media is het bezoek van Poetin een bedankje vanwege de zware delegatie die namens Nederland aanwezig is in Sotsji. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Rutte zijn deze dagen in Rusland.

Sotsji 2014: Schaatsster Graf geeft zich bijna bloot, nipslip op schaatsbaan

Dione de Graaff schaatsanchor voor NOS op de Olympische Spelen in Sotsji

Dione de Graaff wordt hèt gezicht voor de NOS bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Sotsji. Dat was altijd Mart Smeets, maar die is afgezwaaid bij de omroep en nu neemt Dione dat plekje in.

Ze laat zich bijstaan door Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Erben Wennemars voor duiding en analyses. Tussen het sporten verzorgd Dionne Stax dagelijks een NOS Journaal.

Vanaf 7 februari 2014 vormen de Winterspelen een belangrijk blok in de programmering van Nederland 1. Het schaatsen speelt een prominente rol. Daarnaast besteedt de NOS straks ook aandacht aan alle andere sporten, zoals snowboarden, shorttrack, bobsleeën, kunstrijden en ijshockey.

De NOS komt ook met een dagelijks avondprogramma, NOS Studio Sportwinter, gemaakt door Henry Schut en Erben Wennemars. Eerder maakte de omroep al Studio Sportzomer bij de voetbalevenementen.

Annette Gerritsen zal toch naar Sotsji gaan. De winnares van het zilver op de 1000 meter in Vancouver zal bij de Winterspelen optreden als analist voor de NOS.

Gerritsen zal in de Adler Arena haar analyses geven bij de sprintafstanden voor mannen en de vrouwen, zo maakte de NOS dinsdag bekend. "Toch naar Sochi! #nos #analiste", twitterde de schaatsster van Team Activia.

De sprintster wist zich bij het KNSB Kwalificatietoernooi eind december niet te plaatsen voor de Spelen. Haar vierde plaats op de 500 meter bleek niet genoeg. Op de 1000 meter werd ze teleurstellend twaalfde.

Gerritsen voegt zich als NOS-analyticus bij de voormalig kampioenen Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Erben Wennemars. Zij zullen in Sotsji aanschuiven bij presentatrice Dione de Graaff, die haar olympisch debuut maakt als 'schaatsanchor'. Ze neemt de plek in van Mart Smeets.

De NOS is klaar voor de Spelen die over zeventien dagen beginnen, zei directeur Jan de Jong tijdens de presentatie van de programmering.

De omroep levert tijdens het sportevenement 230 uur televisie, 90 uur radio en verzorgt zeven livestreams per dag. Via internet, Teletekst en de NOS App zijn de Winterspelen 24 uur per dag te volgen.

De focus van de NOS ligt tijdens de Spelen op schaatsen. De programmering op televisie begint dagelijks om 7.00 uur 's ochtends en loopt door tot even voor 21.30 uur, allemaal op Nederland 1. Op Radio 1 kunnen luisteraars elke dag tussen 14.00 en 18.00 uur de sportprestaties via Radio Olympia volgen.

Verder is er elke avond NOS Studio Sportwinter, naar een nieuw format en met een nieuw presentatieduo. Henry Schut en Erben Wennemars praten dagelijks vanuit een eigen studio vlak naast het Holland House in Sotsji vanaf 20.25 uur met sporters, coaches en andere gasten.

De Jong sprak van "zeer uitdagende Spelen''. "Het is superinteressant, niet alleen het aantal medailles maar ook de bijna traditionele discussie in ons land over veiligheid, politiek, sociaal klimaat en controversiële wetgeving.'' Daardoor went het uitzenden van dit soort "superevenementen'' ook nooit, aldus de directeur. De operatie kost de NOS drie miljoen euro.

De omroep brengt op verzoek van de Olympic Broadcasting Services opnieuw het schaatstoernooi in beeld. Astrid Wisman is, net als vier jaar geleden, de regisseur. Bijzonder voor de registratie is het gebruik van de langste railcam die ooit is ingezet bij het schaatsen en een zogeheten flycam, een camera die aan een kabel door de schaatshal vliegt.

Daarbij zijn terroristische acties verre van denkbeeldig in deze explosieve, zuidelijke regio. Het olympisch dorp is een onneembare vesting; meer dan 30.000 militairen en politieagenten waken over de veiligheid van de deelnemers en bezoekers. Toch zit een aanslag in een klein hoekje .

De staatshoofden van Amerika, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië mijden daarom de openings­ceremonie, overigens zonder van een boycot te spreken. ­ Ons land is in het Fisjt Olympic Stadium echter vertegenwoordigd met een zware delegatie, bestaande uit koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister van VWS, Edith Schippers. Dionne Stax doet hiervan verslag in een kort NOS Journaal tussen het schaatsen door.

Nederland stuurt minimaal 42 sporters naar Sotsji; een viertal genomineerden kon zich nog plaatsen. Het is de grootste groep Nederlanders in de geschiedenis van de Winterspelen die onze driekleur verdedigt. Kanshebbers op een of meerdere medailles zijn bij de mannen: Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen, Bob de Jong, Michel Mulder, Ronald Mulder, Jan Smeekens, Stefan Groothuis, Mark Tuitert en Koen Verweij (schaatsen), Freek van der Wart, Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt (shorttrack). En bij de vrouwen: Ireen Wüst, Lotte van Beek, Marrit Leenstra, Margot Boer, Jorien ter Mors, Antoinette de Jong, Carien Kleibeuker, Yvonne Nauta, Annouk van der Weijden en Laurine van Riessen (schaatsen), Yara van Kerkhof, (shorttrack) en Nicolien ­Sauerbreij (snowboarden).

Sotsji Live, vanaf vrijdag 7 februari 2014 met tussendoor korte NOS Journaals met Dionne Stax, 16.45 uur op Nederland 1.