dinsdag 18 oktober 2016

Dionne Stax en Rob Trip presenteerden Nederland Kiest: Het Referendum over het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie


Dionne Stax en Rob Trip presenteerden Nederland Kiest: Het Referendum over het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie


Op 6 april 2016 konden we naar de stembus om onze mening te geven over het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Het gaat om een raadgevend referendum, geïnitieerd door Jan Roos en GeenStijl.
 
Maar wat het verdrag precies inhoudt, en waar je dus voor of tegen stemt, is lang niet bij iedereen bekend. De NOS kwam op 5 april 2016 met een speciale uitzending van Nederland Kiest, gepresenteerd door NOS Journaal anchors Dionne Stax en Rob Trip.

Wat houdt het verdrag precies in? Wat gebeurt er als de meerderheid van de stemgerechtigden tégen het Verdrag stemt? In Nederland Kiest het antwoord op deze vragen. De fractievoorzitters van de zes grootste partijen zijn uitgenodigd, evenals de ‘campagnevoerders’ uit het ja- en uit het nee-kamp: Joshua Livestro (Stem Voor Nederland-voorzitter) en Thierry Baudet (oprichter van Forum voor Democratie). Maar ook andere gasten zoals Victoria Koblenko, actrice en presentatrice van Oekraïense afkomst en voorstander van het referendum.

Nederland Kiest: Het Referendum, 5 april 2016, 20.25 uur, NOS (NPO2)

Vragen over het referendum
Kijktip: Nederland Kiest: het referendum

Nederland mocht naar de stembus om 'ja' of 'nee' te zeggen tegen een associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Nederland Kiest doet een poging om duidelijkheid te scheppen.

Er is namelijk nogal wat verwarring over waar de kiezers nu precies over stemmen. Betekent een 'ja' bijvoorbeeld dat Oekraïne richting EU-lidmaatschap gaat? Of dat de Nederlandse overheid (meer) geld gaat overmaken naar het Oost-Europese land?

Rob Trip en Dionne Stax ontvangen in de studio de fractievoorzitters van de zes grootste politieke partijen en voor- en tegenstanders van het verdrag. Uit het nee-kamp columnist Joshua Livestro en publicist Thierry Baudet en uit het ja-kamp de van oorsprong Oekraïense actrice en presentatrice Victoria Koblenko.

Het initiatief komt mede uit de koker van GeenStijl. Het weblog meent dat in belangrijke beslissingen van hogerhand de stem van het volk gehoord moet worden. Het verzamelde al de benodigde handtekeningen voor de organisatie van het referendum maar er zijn nog enkele haken en ogen. Zo is er veel te doen om het aantal stembureaus.
 
Dat is in veel gemeenten lager dan bij reguliere verkiezingen. Verstandig financieel beleid, vinden de gemeentes. Sabotage, vinden de voorstanders van het referendum, die vrezen dat de opkomst daardoor lager zou kunnen zijn dan de 30 procent die nodig is voor een geldige volksstemming.

Nederland Kiest over Oekraïne-referendum

De uitzending wordt gepresenteerd door Dionne Stax en Rob Trip.

Ook fractieleiders uit de Tweede Kamer komen aan het woord.

Morgen mogen we stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Met nog één dag te gaan tot het referendum zitten veel mensen nog met vragen. Waar stemmen we over? Wat zijn de belangrijkste argumenten om voor of tegen te stemmen? En heeft het wel zin om je stem uit te brengen?

Om deze en andere vragen te kunnen beantwoorden, besteedt de NOS in een speciale uitzending aandacht aan het referendum. In het programma komen voor- en tegenstanders van het verdrag aan het woord en ook zullen enkele fractievoorzitters uit de Tweede Kamer hun opwachting maken.

De extra uitzending Nederland Kiest wordt tussen 20.25 uur en 21.25 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO 2. De presentatie is in handen van NOS Journaal presentatoren Dionne Stax en Rob Trip

Victoria Koblenko

In de uitzending spreken vier voor- en vier tegenstanders zich uit over het associatieverdrag. Namens het ja-kamp zijn dat onder anderen Michiel van Hulten van het actieplatform Stem Voor Nederland en actrice Victoria Koblenko, die van Oekraïense komaf is.

Ook zijn er vier tegenstanders van het verdrag, onder wie filosoof Thierry Baudet en journalist Jort Kelder.

Daarnaast komen ook de fractievoorzitters van de zes grootste partijen aan het woord. Zijlstra (VVD), Samsom (PvdA), Roemer (SP), Buma (CDA), Wilders (PVV) en Pechtold (D66) gaan in gesprek over het onderwerp met presentator Rob Trip.

Nederland Kiest was nog geen minuut op weg. Rob Trip en Dionne Stax waren de traditionele uitzending aan de vooravond van de verkiezingen met goede zin begonnen. "We gaan u een handje helpen," beloofde Rob nog.

Maar toen had hij al iets gezegd waar onze oren van stonden te klapperen. U kunt ook thuisblijven, zei Rob. Dionne Stax, even later: "En misschien gaat u wel niet."

Hadden we het nou goed gehoord? Politici namen het stokje over met vertrouwd pandoer: het Maidanplein kwam voorbij, de voortdenderende EU, vrijhandel, Poetin en Oekraïne als het land van de veertig rovers of het nieuwe Griekenland.

En toen waren ze daar inderdaad: twee thuisblijvers. Ze hoopten van ganser harte dat maar genoeg mensen thuisblijven. Zo was het toch nog nooit vertoond bij Nederland Kiest.

Het zou een mooie boel worden: bij het eerstvolgende lijsttrekkersdebat zomaar een thuisblijver die zich mengt tussen Wilders, Rutte of Samsom. Iemand die alleen maar heel hard roept: U kunt natuurlijk ook thuisblijven! Alsof Cornald Maas een voorstelling aanbeveelt en ook nog wel een expositie weet die de moeite waard is. Maar hé, u kunt ook thuisblijven.

Of een kookprogramma dat laat zien wat lekker is, het water loopt u in de mond. Even goede vrienden als u trek heeft in iets anders, hier is het recept. Maar u kunt ook een pizza bestellen!

En toch, toen de pizza eenmaal onderweg was, begonnen we aan het idee te wennen. Is thuisblijven nou echt zo anders dan dat apparaatje dat wij allemaal altijd onder handbereik hebben voor het geval we ergens even niet meer van willen weten?

En weg waren Rob Trip en Dionne Stax. Bij SBS6 waren we nog net op tijd voor de goals van Luis Suárez.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten