woensdag 2 november 2016

Dionne Stax presenteert Heel Nederland Slaapt bij Omroep MAX


Dionne Stax presenteert Heel Nederland Slaapt bij Omroep MAX

Dionne Stax presenteert het eenmalige programma Heel Nederland Slaapt, onder het motto: Stax bij MAX.

De populaire en talentvolle NOS-nieuwslezeres praat in het live-programma met deskundigen over wat er met de hersenen en het lichaam gebeurt als iemand slaapt.


Dionne Stax in Heel Nederland slaapt YouTube filmpje over de vroege ochtenddienst tijdens de werkdag van de NOS Journaal presentatrice

"Ik moest wel even over het uitstapje nadenken. Het is niet helemaal mijn doelgroep", vertelt Stax op Radio 538.

Ondanks het andere publiek ziet de nieuwslezer haar klus bij Omroep MAX helemaal zitten. "Het is helemaal geen truttige bende! Het is bovendien een leuk programma. Ik ga de kijker anderhalf uur bijpraten over wat er gebeurt als je slaapt en er komt ook iemand slapen."

De NOS accepteert niet elke klus die nieuwslezers willen doen, maar het presenteren van Heel Nederland Slaapt is voor de omroep geen probleem. "We zoeken heel veel dingen uit. Het is een laagdrempelig wetenschappelijk programma over slapen en de NOS vond dat goed."

Aan een definitieve overstap naar een ander programma is Stax nog niet toe. "Ik vind het nieuwslezen nog steeds erg leuk, maar ik vind het wel leuk om er af en toe wat bij te doen, zoals de vierdaagse."

Dionne Stax laat in Tijd voor MAX in een preview de studio in Hotel Arena, Amsterdam zien van waaruit Heel Nederland slaapt op 2 november 2016 wordt uitgezonden

Hoe slaapt @JurgenvandeNOS Jurgen van den Berg? Je ziet het vanavond in #HNLS

Dionne Stax Heel Nederland slaapt Jurgen van den Berg presentatror Radio 1 proefpersoon slapen op 2 november 2016 bij omroep MAX in Hotel Arena, Amsterdam.

Heel Nederland slaapt

Eindelijk weer eens een programma om voor wakker te blijven. Want wat gebeurt er met je lichaam en in je hersenen als je je ogen dichtdoet? En hoe kan het dat veel ouderen genoeg hebben aan vier uur slaap? Dat en meer in het informatieve programma over het fenomeen slaap.

In mooie reportages en boeiende experimenten worden de geheimen van het fenomeen slaap ontrafeld.

We slapen een derde van ons leven, maar weten we wel hoe belangrijk slaap is? We denken er nauwelijks over na, maar daar komt binnenkort verandering in! Vanavond zendt MAX Heel Nederland Slaapt uit. In dit live-event neemt presentatrice Dionne Stax je mee naar de magische wereld van slaap.


Dionne Stax Heel Nederland slaapt promo voor 8 uur NOS Journaal op 2 november 2016 van omroep MAX

In mooie reportages en boeiende experimenten worden de geheimen van het fenomeen slaap ontrafeld. Je ziet hoe dromen werken en krijgt alles te horen over de activiteiten in ons brein als ons lichaam in slaapstand is. Er wordt getest of ons geheugen beter werkt als we ergens letterlijk een nachtje over slapen en een panel vrijwilligers blijft een nacht lang wakker voor een heus slaapexperiment.

Maar in Heel Nederland Slaapt wordt ook echt geslapen. Radiopresentator Jurgen van den Berg gaat de uitdaging aan om live te slapen terwijl heel Nederland meekijkt. Volgeplakt met elektroden wordt hij door een team van deskundigen gemonitord en kan de kijker exact meebeleven in welke slaapfases hij belandt.

De uitzending zal bol staan van tips en trucs voor de kijker thuis en slaapdeskundigen zullen talloze feiten en fabels rondom slapen blootleggen. Uiteraard worden tijdens deze live slaapspecial ook kijkersvragen beantwoord. Kijkers kunnen onder andere vragen stellen via twitter met #HNLS.

RTL Boulevard

Vanavond presenteert Dionne Stax voor het eerst de grote live-show: Heel Nederland Slaapt. Verslaggever Aran Bade gaat vlak voor de show bij Dionne langs en vraagt ook even naar haar 'wegdut momentje' live in het NOS Journaal...

Vanavond op NPO 1 om 21:20 uur is Prof. Erik Scherder te gast bij Dionne Stax in het programma Heel Nederland Slaapt van Omroep MAX. Hij zal onder andere wat vertellen over de invloed van bewegen op slaap. Wij gaan kijken! Kijkt u mee?

Omroep MAX gaat een uitzending wijden aan slaap. In het live-programma Heel Nederland Slaapt worden onder leiding van de razend populaire NOS Journaal presentatrice Dionne Stax experimenten uitgevoerd en tips en trucs uit de doeken gedaan.

Ook wordt uitgelegd hoe dromen werken en getest of het geheugen beter werkt als mensen letterlijk ergens "een nachtje over slapen". Een panel vrijwilligers blijft een nacht wakker voor een experiment.


Dionne Stax in LuckyTV met Heel Nederland Slaapt promo programma De wereld draait door DWDD op 2 november 2016 VARA NOS Journaal presentatrice

Radiopresentator Jurgen van den Berg gaat live slapen. Hij wordt volgeplakt met elektroden en gemonitord door een team van deskundigen. De kijker komt op die manier precies te weten in welke slaapfases hij zich bevindt.

Heel Nederland Slaapt wordt uitgezonden op 2 november om 21.20 uur op NPO 1.

Heel Nederland Slaapt

We slapen een derde van ons leven, maar weten we wel hoe belangrijk slaap is? We denken er nauwelijks over na, maar daar komt binnenkort verandering in! Op woensdag 2 november 2016 zendt MAX het programma Heel Nederland Slaapt uit. In dit live-event neemt presentatrice Dionne Stax u mee naar de magische wereld van slaap.
Geheimen van de slaap

In mooie reportages en boeiende experimenten worden de geheimen van het fenomeen slaap ontrafeld. U ziet hoe dromen werken en krijgt alles te horen over de activiteiten in ons brein als ons lichaam in slaapstand is. Er wordt getest of ons geheugen beter werkt als we ergens letterlijk een nachtje over slapen en een panel vrijwilligers blijft een nacht lang wakker voor een heus slaapexperiment.
Heel Nederland Slaapt echt

In Heel Nederland Slaapt wordt ook echt geslapen. Radiopresentator Jurgen van den Berg gaat de uitdaging aan om live te slapen terwijl heel Nederland meekijkt. Volgeplakt met elektroden wordt hij door een team van deskundigen gemonitord en kan de kijker exact meebeleven in welke slaapfases hij belandt.
Feiten en fabels van slapen

De uitzending zal bol staan van tips en trucs voor de kijker thuis en slaapdeskundigen zullen talloze feiten en fabels rondom slapen bloot leggen. Uiteraard worden tijdens deze live slaapspecial ook kijkersvragen beantwoord. Kijkers kunnen onder andere vragen stellen via twitter met #HNLS.

Nieuw bij MAX: Heel Nederland Slaapt
Alles wat u altijd wilde weten over slaap in één live-uitzending van MAX

We slapen een derde van ons leven, maar weten we wel hoe belangrijk slaap is? We denken er nauwelijks over na, maar daar komt binnenkort verandering in! Op woensdag 2 november, vanaf 21:20 uur op NPO 1 zendt MAX Heel Nederland Slaapt uit. In dit live-event neemt presentatrice Dionne Stax u mee naar de magische wereld van slaap.

In mooie reportages en boeiende experimenten worden de geheimen van het fenomeen slaap ontrafeld. U ziet hoe dromen werken en krijgt alles te horen over de activiteiten in ons brein als ons lichaam in slaapstand is. Er wordt getest of ons geheugen beter werkt als we ergens letterlijk een nachtje over slapen en een panel vrijwilligers blijft een nacht lang wakker voor een heus slaapexperiment.

Maar in Heel Nederland Slaapt wordt ook echt geslapen. Radiopresentator Jurgen van den Berg gaat de uitdaging aan om live te slapen terwijl heel Nederland meekijkt. Volgeplakt met elektroden wordt hij door een team van deskundigen gemonitord en kan de kijker exact meebeleven in welke slaapfases hij belandt.

De uitzending zal bol staan van tips en trucs voor de kijker thuis en slaapdeskundigen zullen talloze feiten en fabels rondom slapen blootleggen, alleen de naakte feiten tellen. Uiteraard worden tijdens deze live slaapspecial ook kijkersvragen beantwoord. Kijkers kunnen onder andere vragen stellen via twitter met #HNLS.

Heel Holland Slaapt

Wat gebeurt er eigenlijk als je slaapt? Wat is dromen en hoe rust je het beste uit? Allemaal vragen die nieuwslezeres Dionne Stax kan beantwoorden. Zij presenteert vanavond namelijk het eenmalige programma heel Holland Slaapt bij Max.

Heel Nederland slaapt
NPO 1, 21.20 uur

Nieuwslezer Dionne Stax presenteert een thema-avond over slaap, met reportages en experimenten die de geheimen van de slaap ontrafelen. Radio 1-presentator Jurgen van den Berg gaat de uitdaging aan live te slapen terwijl Nederland meekijkt.

Heel Nederland Slaapt
Informatie & Educatie, NPO 1, omroep MAX

Woensdag 2 november om 21.20 uur op NPO 1

Het live-programma Heel Nederland Slaapt van MAX besteedt op een laagdrempelige en informatieve manier aandacht aan het fenomeen slaap. We hebben er allemaal mee te maken, maar weten er zo weinig vanaf. Wat gebeurt er met ons lichaam en in onze hersenen wanneer we met onze ogen dicht in bed liggen? Waarom dromen we? Waar komt slaapwandelen vandaan? En hoe komt het dat veel ouderen aan 4 à 5 uur slaap genoeg hebben?

Dutjes.

Binnenkort een programma over het fenomeen""slaap""Nieuwslezeres Dionne Stax heeft de presentatie in handen.Goed slapen is best belangrijk,want 1 op de 6 werknemers tobt met slaapstoornissen. De oplossing; een dutje op het werk.

Wat gebeurt er met je lichaam en hersenen als je slaapt? Op deze thema-avond doen Dionne Stax en diverse deskundigen boeiende experimenten om de geheimen van onze slaap te ontrafelen.

Dionne Stax: 'BIJSLAPEN HEEFT GEEN ZIN' De Telegraaf 2 November 2016

Dionne Stax maakt een uitstapje naar Omroep MAX. De populaire nieuwslezeres van de NOS presenteert het live-programma Heel Nederland slaapt. „Er komen veel interessante feitjes aan bod. Zo dacht ik in de weekeinden bij te kunnen slapen na mijn wisseldiensten, maar dat heeft geen zin. Mijn biologische klok is dan helaas al in de war." „We weten tegenwoordig veel over gezond leven en bewegen, maar veel minder over slapen.

We gaan het er heel breed over hebben: wat er gebeurt in je lichaam en je hoofd? Mijn collega Jurgen van den Berg gaat de uitdaging aan om live te slapen terwijl heel Nederland meekijkt. Volgeplakt met elektroden wordt hij door een team van deskundigen gemonitord en kunnen we exact meebeleven in welke slaapfases hij belandt.

Ook komen onderwerpen als wat een gebrek aan nachtrust doet met je reactievermogen, wat dromen kunnen betekenen en wat er gebeurt als de klok een uur terug wordt gezet zoals afgelopen weekeinde aan bod. Dat wordt uitgelegd door experts op een laagdrempelige, populairwetenschappelijke manier. Ik hoop dat het voor veel kijkers een eye opener zal zijn, dat was het voor mij wel. "

Voor Stax staat volgende week een zware nacht op het programma, zij presenteert van 00:0o tot 09:00 woensdagochtend het live-programma rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen. „Ik hoop eigenlijk dat ik dinsdagochtend wat langer doorslaap en 's middags nog kan rusten.

Het kost mij vaak geen moeite door zo'n nacht heen te komen. Het is zo bijzonder om mee te maken en ik ben druk met de uitslagen, ik zit dan vol adrenaline. Daarna is het wel even herstellen."

Nieuw bij MAX: 'Heel Nederland Slaapt'

We slapen een derde van ons leven, maar weten we wel hoe belangrijk slaap is? We denken er nauwelijks over na, maar daar komt binnenkort verandering in! Op woensdag 2 november, vanaf 21.20 uur op NPO 1 zendt MAX 'Heel Nederland Slaapt' uit.

In dit live-event neemt presentatrice Dionne Stax u mee naar de magische wereld van slaap.
In mooie reportages en boeiende experimenten worden de geheimen van het fenomeen slaap ontrafeld.

U ziet hoe dromen werken en krijgt alles te horen over de activiteiten in ons brein als ons lichaam in slaapstand is. Er wordt getest of ons geheugen beter werkt als we ergens letterlijk een nachtje over slapen en een panel vrijwilligers blijft een nacht lang wakker voor een heus slaapexperiment.


Maar in 'Heel Nederland Slaapt' wordt ook echt geslapen. Radiopresentator Jurgen van den Berg gaat de uitdaging aan om live te slapen terwijl heel Nederland meekijkt. Volgeplakt met elektroden wordt hij door een team van deskundigen gemonitord en kan de kijker exact meebeleven in welke slaapfases hij belandt.

De uitzending zal bol staan van tips en truucs voor de kijker thuis en slaapdeskundigen zullen talloze feiten en fabels rondom slapen blootleggen. Uiteraard worden tijdens deze live slaapspecial ook kijkersvragen beantwoord. Kijkers kunnen onder andere vragen stellen via twitter met #HNLS.

Slapen. We hebben er allemaal mee te maken, maar weten er zo weinig vanaf.

Wat gebeurt er met ons lichaam en in onze hersenen, wanneer we met onze ogen dicht in bed liggen? Waarom dromen we? Waar komt slaapwandelen vandaan? En hoe komt het dat veel ouderen aan vier à vijf uur slaap genoeg hebben?

Ook de kijker speelt een belangrijke rol tijdens de uitzending. Via sociale media vuren de kijkers hun vragen af op de specialisten die antwoord geven op alle prangende slaapvragen.

Dionne Stax leert zelf ook van Heel Nederland Slaapt

Eén van de herkenbare programma’s van Omroep Max zijn de gezondheidsshows. Denk aan Operatie Live, of vanavond Heel Nederland Slaapt. Daarvoor is Dionne Stax geleend van de NOS, om ons wat bij te brengen over deze tijdrovende bezigheid. Ongeveer eenderde van ons leven brengen we tukkend door, maar wat weten we er echt van? Dionne zelf steekt er ook wat van op. “Zo dacht ik in de weekeinden bij te kunnen slapen na mijn wisseldiensten, maar dat heeft geen zin. Mijn biologische klok is dan helaas al in de war.”

De eerste Heel Nederland Slaapt wordt breed ingezet. Dionne vertelt aan De Telegraaf: “We gaan het er heel breed over hebben: wat er gebeurt in je lichaam en je hoofd? Mijn collega Jurgen van den Berg gaat de uitdaging aan om live te slapen terwijl heel Nederland meekijkt.

Volgeplakt met elektroden wordt hij door een team van deskundigen gemonitord en kunnen we exact meebeleven in welke slaapfases hij belandt. Ook komen onderwerpen als wat een gebrek aan nachtrust doet met je reactievermogen, wat dromen kunnen betekenen en wat er gebeurt als de klok een uur terug wordt gezet zoals afgelopen weekeinde aan bod. Dat wordt uitgelegd door experts op een laagdrempelige, populair-wetenschappelijke manier.”

Heel Nederland slaapt met Dionne Stax

We besteden er een uurtje of acht per etmaal aan, maar wat weten we eigenlijk van slapen? Wat gebeurt er met lichaam en hersenen als je op één oor ligt? Dionne Stax gaat in een eenmalig uitstapje naar Omroep Max op zoek naar antwoorden in Heel Nederland slaapt. In het live-programma praat de NOS-nieuwslezeres met specialisten. Die buigen zich over kwesties als de invloed van alcohol op het slaapgedrag, maar ook over de vraag waarom ouderen soms aan vijf uurtjes slaap genoeg hebben.

Andere thema's zijn snurken, slaapwandelen, in je slaap praten en natuurlijk veel tips om beter te slapen. Dionne praat dan ook met ervaringsdeskundigen op het gebied van bijvoorbeeld snurken en slaapwandelen. Daarnaast zijn er filmpjes te zien van typisch slaapgedrag die mensen zelf gemaakt en opgestuurd hebben én er komt iemand slapen in de studio, aldus de presentatrice op Radio 538.

Ekdom In De Ochtend: Slaapadvies van Dionne Stax, maar wat heeft ze eigenlijk aan in bed?

De vraag die je wist dat ging komen, is Dionne Stax een naakt slaper. De presentatrice hield zich keurig op de vlakte, en vertelde dat ze niet zo van de beren pyjama's is, meer van een baby dolletje.

Dionne Stax snakt naar bijslapen

Dionne Stax maakt een uitstapje naar Omroep MAX. De nieuwslezeres van de NOS presenteert woensdagavond het live-programma Heel Nederland slaapt. „Er komen veel interessante feitjes aan bod. Zo dacht ik in de weekeinden bij te kunnen slapen na mijn wisseldiensten, maar dat heeft geen zin. Mijn biologische klok is dan helaas al in de war.”

„We weten tegenwoordig veel over gezond leven en bewegen, maar veel minder over slapen. We gaan het er heel breed over hebben: wat er gebeurt in je lichaam en je hoofd? En dat gaan we ook laten zien, mijn Radio 1-collega Jurgen van den Berg gaat in een kamertje liggen slapen en wordt gemonitord. Dan komt hij er ook achter wat hij in zijn slaap allemaal uitspookt. En mocht hij niet moe genoeg zijn, dan is er een reservepersoon.”

Ook komen onderwerpen als wat een gebrek aan nachtrust doet met je reactievermogen, wat dromen kunnen betekenen en wat er gebeurt als de klok een uur terug wordt gezet zoals afgelopen weekeinde aan bod. Dat wordt uitgelegd door experts op een laagdrempelige, populair-wetenschappelijke manier.

Ik hoop dat het voor veel kijkers een eye opener zal zijn, dat was het voor mij wel. Er is bijvoorbeeld een experiment met een eeneiige tweeling. De een studeert in de ochtend een dansje in, gaat de rest van de dag andere dingen doen en dan ’s avonds dansen. De ander leert het ’s avonds, gaat slapen en daarna dansen. Dat toont aan wat de invloed van slapen is bij dingen onthouden en gedachten ordenen.”

Voor Stax staat volgende week een zware nacht op het programma, zij presenteert voor de NOS van 00:00 tot 09:00 woensdagochtend het live-programma rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen. „Ik weet niet of het gaat werken, maar ik hoop eigenlijk dat ik dinsdagochtend wat langer doorslaap en ’s middags nog kan rusten. Het kost mij vaak geen moeite om door zo’n nacht heen te komen. Het is zo bijzonder om mee te maken en ik ben druk met de uitslagen, ik zit dan vol adrenaline. Daarna is het wel even herstellen.”

„Voor Heel Nederland slaapt ben ik ook gevolgd. Dat had ik liever niet gedaan, maar alles voor de wetenschap”, zegt ze lachend. „Dat was op een dag dat ik het ochtendjournaal moet presenteren. Ik ga dan ’s avonds hartstikke vroeg naar bed en drink twee koppen melatoninethee. Er is een discussie of het goed is om te nemen, maar dat werkt voor mij. De eerste uitzending is om half zeven, dan sta ik om half vier op. Dat slapen echt iets doet met je concentratie, bleek toen wel.”

informatief Heel Nederland slaapt NPO 1, 21.20-22.55u.

Na de live-specials Heel Nederland kijkt sterren (sterren kijken) en Operatie live (met o.a. een hersenoperatie en een openhartoperatie) komt Omroep Max vanavond met een rechtstreeks uitgezonden programma over het fenomeen slaap. NOS-nieuwslezeres Dionne Stax (1985) maakt een eenmalige uitstap naar de ouderenomroep om de avond te presenteren. De uitzending is een mix van reportages, tips van slaapdeskundigen en experimenten. Hoe werken dromen? Wat gebeurt er met ons brein als het lichaam in slaapstand zit? Waar komt slaapwandelen vandaan?

Een groep vrijwilligers blijft als experiment een nacht lang wakker.

En ja, er wordt ook echt geslapen tijdens de uitzending. Radiopresentator Jurgen van den Berg, die altijd vroeg moet opstaan voor het Radio 1 Journaal in de ochtend, gaat de uitdaging aan om live te slapen terwijl camera’s meekijken. Hij krijgt elektroden opgeplakt en wordt door een team van deskundigen gemonitord. Zo kunnen we precies volgen in welke slaapfases hij belandt.

Slaapverwekkende tv voor de kijker? Zeker niet, presentatrice Dionne Stax staat garant voor een interessante, leerzame en boeiende uitzending.

Heel Nederland Slaapt

Slapen. We doen het allemaal en hebben het nodig. De grootste misvatting is dat veel mensen denken dat er tijdens onze slaap niets gebeurt en dat het zonde van onze tijd is. Maar niets is minder waar. Het programma Heel Nederland Slaapt van Dionne Stax gaat dieper in op het fenomeen slapen. 
Slapen is belangrijk

Slaap heeft meerdere belangrijke functies. Zo is het van groot belang voor de energiebehoefte van de hersenen, de centrale controlekamer van ons lichaam. Wanneer er daar iets niet goed gaat, dan heeft dat onmiddellijk effect op het functioneren van het maag-darmstelsel, hart- en bloedvaten en ons afweersysteem. Daarnaast bevordert slaap het opruimen van het brein. Overdag zijn we actief en gebruikt ons brein veel energie. Bij die stofwisselingsprocessen komen afvalstoffen vrij. Worden deze stoffen niet opgeruimd? Dan dreigen zij het brein te vergiftigen. Dat opruimen gebeurt over het algemeen tijdens onze slaap. Het brein heeft geen eigen opruimingsdienst, dus maakt het gebruik van het lymfesysteem om de afvalstoffen af te voeren. Slapen kan dus gezien worden als een schoonheidsslaap, want wanneer we goed uitrusten worden afvalstoffen afgevoerd waardoor we bijvoorbeeld wallen kunnen worden voorkomen. En niet onbelangrijk, tijdens onze slaap wordt het lange-termijn geheugen bijgewerkt. De ervaringen van die dag worden aangevuld. Ons brein krijgt als het ware een update.
Slapeloosheid

’s Avonds niet in slaap kunnen vallen en daardoor geen normale slaap en nachtrust hebben, is zeer frustrerend. Zover bekend heeft in Nederland ongeveer 7% last van slapeloosheid. Mogelijke oorzaken zijn jeuk, pijn, slaapapneu, overmatig alcoholgebruik, depressies, angst of de overgang. Niet altijd is er een duidelijke oorzaak. Naast het niet slapen gaat slapeloosheid ook gepaard met functioneringsklachten overdag. Concentratieproblemen, lusteloosheid en prikkelbaar zijn, zijn maar een paar van de symptomen die kunnen ontstaan door te weinig slaap. Heeft u last van slaapproblemen? Neem dan contact op met uw huisarts. Slapeloosheid is bijvoorbeeld met een slaappsycholoog goed te behandelen.
Feiten en fabels

Over de hoeveelheid slaap die een mens nodig heeft verschillen de meningen. Er zijn mensen die beweren niet veel slaap nodig te hebben. Toch heeft maar 1 procent van de mensen het gen dat er voor zorgt dat zij met minder dan 6 uur slaap kunnen volstaan. De meeste mensen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap nodig per nacht.

Er zijn ook mensen die zweren bij een beker melk voor het slapen gaan. Het zou te maken hebben met de voedingstoffen die in melk zitten die goed zijn voor de hersenen. Dat ligt genuanceerder, want de hersenen zijn prima in staat om deze stofjes zelf aan te maken. Daarvoor hoeven wij niets extra’s voor te doen. Wat het ritueel wel goed doet, is dat het een routine is. En daar zijn onze hersenen dol op. Het drinken van de melk wordt gezien als een slaapsignaal voor de hersenen, zoals bijvoorbeeld ook het poetsen van de tanden een signaal kan zijn. Dat helpt voor de start van een goede nachtrust. Het gebruik van cafeïne heeft een negatief effect op de kwaliteit van onze slaap. Het kan er zelfs voor zorgen dat we helemaal niet in slaap vallen. Dit komt omdat cafeïne lange tijd in ons lichaam blijft, wel 4 tot 7 uur. Koffie drinken voor u naar bed gaat, kan dus voor een slaapverstoring zorgen.
Dromen

Iedereen droomt. Niet iedereen onthoudt zijn dromen, maar we doen het echt allemaal. Dromen vertellen veel over hoe we ons overdag voelen. Wat we dromen zegt iets over onze stemming van die dag. “Wanneer u droomt dat u in de regen staan, dan kan dat iets zeggen over zaken die u moeilijk vindt, of mogelijkheden die u misschien nog niet zo goed kent van uzelf.  Droomt u van een leeuw dan kan dit te maken met uw eigen kracht”,  aldus drs. Ada de Boer, klinisch psycholoog. Een andere functie van onze dromen is om er iets van te leren. Jonge kinderen dromen 60 procent van hun slaaptijd. Naarmate we ouder worden, wordt dit steeds minder. Volwassenen dromen gemiddeld 25 procent van hun slaaptijd.

Dromen voelt voor veel mensen alsof het hen overkomt. Wanneer een droom verschillende keren terugkomt, dan zijn we in staat om deze droom te sturen. Volgens Ada de Boer wordt deze methode ook vaak toegepast bij mensen die last hebben van nachtmerries. “In lucide dromen, dat is als u weet dat u droomt, bent u zich meer bewust en is de kans groter dat u kunt sturen dan in een gewone droom. Maar er zijn grenzen, niet alles is te sturen.”
Regelmaat

Een regelmatig slaapritme van groot belang. Onze biologische klok heeft een 24-uurs ritme. Ons lichaam functioneert het beste als we ieder dag hetzelfde slaap-waak-ritme hebben. Dat is niet voor iedereen mogelijk, bijvoorbeeld door onregelmatige werktijden. Hierdoor raakt onze biologische klok van slag en dat heeft weer gevolgen voor de rest van ons lichaam. “Uit grootschalige bevolkingsonderzoeken in meerdere landen blijkt dat er een sterke samenhang is tussen te kort slapen en een verhoogde kans op slaapstoornissen, hart- en vaatziekten en stofwisselingsziektes als diabetes en maag-darmproblemen. Ook depressie en ernstige angststoornissen liggen bij gebrek aan slaap op de loer, aldus slaapexpert prof. dr. Gerard Kerkhof: “Ik spreek altijd over de heilige 3-eenheid: beweging, voeding en slapen. Slapen wordt niet altijd als ‘stoer’ beschouwd. Zonde, want 1 nacht niet goed slapen heeft grote gevolgen.”
Slaapgewoonten van het MAX Opinie Panel

In aanloop naar het programma Heel Nederland Slaapt is het MAX Opinie Panel gevraagd naar hun slaapgewoonten. Daarvan laat ruim 31 procent weten tussen de 7 en 8 uur per nacht te slapen. Maar een kleine 8 procent zegt minder dan 5 uur per nacht te slapen. Ruim 60 procent is tevreden over het aantal uren slaap. Iets minder dan 37 procent vindt dat zij te weinig slaapt. Ongeveer 38 procent ligt regelmatig ’s nachts wakker of kan de slaap niet vatten, maar vindt het geen slaapafwijking.

We hebben het panel ook gevraagd hoe zij zich voelen ’s ochtends. Ruim 42 procent laat weten zich uitgerust te voelen. Daar staat tegenover dat een kleine 10 procent zich nog steeds moe voelt. Een middagdutje is het panel ook niet vreemd. Ruim 26 procent doet regelmatig een middagdutje van een half uur tot een uur. Diegene die zich niet uitgerust voelen laten weten zich in het dagelijks leven daardoor moeilijk te kunnen concentreren en een iets korter lontje te hebben.
Slaapschuld

Een slaapschuld is het aantal uren dat we niet genoeg hebben geslapen. Wat de slaapschuld is verschilt per persoon, want het is afhankelijk van het gemiddeld aantal uren slaap dat u nodig heeft. Wanneer we eerder naar bed gaan krijgen we extra veel diepe slaap. Dat komt omdat die diepe slaap vooral in de eerste helft van de nacht plaatsvindt. Uitslapen is niet functioneel, dat verstoort eerder onze biologische klok. Het zijn tevens kwalitatief niet onze beste uren slaap.

Berekening slaapschuld: ga na hoeveel uur u nodig hebt om de hele dag uitgerust te zijn. Dat betekent ook dat u zonder problemen een hele saaie meeting kunt bijwonen zonder naar de koffie te grijpen of een saaie film kunt kijken zonder in slaap te vallen. Stel: voor u is 8 uur ideaal. Dat betekent dat u doordeweeks (werkdagen) 8 x 5 = 40 uur slaap nodig hebt. Stel dat u niet aan meer dan 7 uur per nacht dus 35 uur komt, dan heeft u een slaapschuld van 5 uur. De enige manier om de slaapschuld is te halen is vroeger naar bed gaan. Uitslapen helpt niet. En loopt de slaapschuld op, doe dan een middagdutje. Bij voorkeur rond 14.00 uur. Dan hebben we van nature al een dipje in ons 24-uurs ritme.

Omroep Max onderzoekt woensdagavond hoe Nederlanders slapen

We slapen een derde van ons leven, maar weten we wel hoe belangrijk slaap is? We denken er nauwelijks over na, maar daar komt binnenkort verandering in. Woensdagavond (vanaf 21:20 uur op NPO 1) zendt Max 'Heel Nederland Slaapt' uit. In dit live-event neemt presentatrice Dionne Stax kijkers mee naar de magische wereld van slaap.

In diverse reportages en experimenten worden de geheimen van het fenomeen 'slaap' ontrafeld.

De kijker ziet hoe dromen werken en krijgt alles te horen over de activiteiten in ons brein als ons lichaam in slaapstand is.

Er wordt getest of het geheugen beter werkt als we ergens letterlijk een nachtje over slapen en een panel vrijwilligers blijft een nacht lang wakker voor een heus slaapexperiment.

Live slapen?
Maar in 'Heel Nederland Slaapt' wordt ook echt geslapen. Radiopresentator Jurgen van den Berg gaat de uitdaging aan om live te slapen terwijl heel Nederland meekijkt.

Volgeplakt met elektroden wordt hij door een team van deskundigen gemonitord en kan de kijker exact meebeleven in welke slaapfases hij belandt.

De uitzending zal bol staan van tips en trucs voor de kijker thuis en slaapdeskundigen zullen talloze feiten en fabels rondom slapen blootleggen.

Dionne Stax in Heel Nederland slaapt slot programma slaap tip: "slaapkamer is alleen voor slapen en seks"
 
Tot slot waren er nog een aantal handige en gouden tips om goed te slapen, ontspan jezelf, mediteer, probeer de dag af te sluiten, geen telefoon in de slaapkamer en de slaapkamer is alleen voor slapen en seks.

Heel Nederland slaapt van presentatrice Dionne Stax was een groot deel van de avond trending topic op twitter.
Een bloemlezing van de vele positieve tweets en reacties op facebook:

Michiel vd Stelt ‏@michielvdstelt
Heel Nederland Slaapt met @DionneStax ! Daar blijf je wel wakker van! :-)

Ivo Terpstra ‏@ivoterp
@StrooperPaul Nou… Het hele fenomeen slapen intrigeert me enorm. Maar dat @DionneStax het presenteert is een extraatje!

susanne_g ‏@susanne_gerrits
@DionneStax Je doet het super!!! Hele leuke weetjes!! En het kijkje in je werksituatie KEITOF!!!

Karien ‏@KarienSn
Dionne Stax, wat ben jij MOOI! #HNLS

Frank Schrauwen ‏@FrankS1964
@DionneStax hoi Dionne mooie nieuwe carrière #HNS ! Duidelijke en prettige presentatie #keepupthegoodwork

Sander ‏@Dirk19911
Ik droom altijd over Dionne stax ben word elke dag goed wakker! #heelnederlandslaapt #HNLS

rik hasselt ‏@RikHasselt
@DionneStax @JurgenvandeNOS Leuke uitzending!

Edmar van der Linden ‏@Edmar050173
Even slaapschuld aan het oplopen, met dank aan @DionneStax  😉 #HNLS

Svennusmax ‏@SvensTweet
Ik vind dat @DionneStax haar eerste live-uitzending uitstekend doet. Mag ook wel eens gezegd. #heelnederlandslaapt

Wim Hiemstra ‏@DPMMusic
Vanavond op tv
"Heel Nederland slaapt", met Dionne Stax
Hmmm.  Zonder leestekens is die zin een stuk spannender 😉
#hnls #hns

Max ‏@maxx0r
@DionneStax je schoenen zijn geweldig en sexy, aldus @Loes84 .

Martijn Visscher ‏@Visscherslatijn
Aanwinst voor het presentatorencorps in Nederland, met stip hoog in de top 10.@DionneStax ga vooral zo door! #HNLS

Fred Leijendekker ‏@FLeijendekker
@heelNLslaapt Goeieavond Dionne Stax een leuke uitzending met veel info en je presenteert met je eigenstyle en heel spontaan

Ingrid ( B) ‏@_ingrid_b
@DionneStax je doet het geweldig! ♡ #heelhollandslaapt

Walter ‏@WalterDinger
Toch wel jaloers op @JurgenvandeNOS. Wie kan nou zeggen dat ie gewekt wordt door @DionneStax ? Ik wil dat ook! 😆 #hnls

Edward ‏@EBosschieter
@DionneStax @dwdd Geweldig leuk en nuttig programma met een mooie, rustige presentatie!

Droeftoetert ‏@droeftoetert123
@DionneStax Goede presentatie...belangstellend en persoonlijk..Top !

Marco Aalders ‏@bandenman
@DionneStax wou je een complimentje geven voor de super leuke uitzending je deed het erg leuk. Voor straks slaap lekker.

Ad van de Voort ‏@alwvdv
Well done @DionneStax #hnls !!

Arjen Sibon ‏@bison1970
@DionneStax keurig gedaan👏🏼👏🏼👏🏼nu een slaapmutsje 🍷 #HNLS

YellowRoar ‏@TJs55twit
Leuke, goede en informatieve uitzending van #HNLS onder leiding van presentatrice Dionne Stax. Chapeau! 👍 @OmroepMAX

セバちゃん ‏@Sebuzzie
Ontzettend interessant en leuk programma van @DionneStax ! Ik hoop dat er meer komt.   #heelnederlandslaapt

marion ‏@maestraroos
@SvensTweet @DionneStax een uitermate schattige verschijning en nog slim ook, charmante mimiek .

Hadassa ‏@Hadassatas
@DionneStax je deed het top!Focus & ontspanning! 👍🏻 Namens de dames van kinderopvang De Groene Helden ook voor jou alvast welterusten! #hnls

Mathijs Seegers ‏@MathijsOss
@DionneStax Leuke uitzending! Slaap goed Dionne, schoonheidsslaapje😁

Rene de Monchy ‏@ReneDeMonchy 35 min.35 minuten geleden

#heelhollandslaapt #HHS Dionne, meer dan 1,1M kijkers! Mooi resultaat! @DionneStax

Zeer mooie kijkcijfers voor Heel Nederland slaapt van Dionne Stax

NPO 1 was de grote winnaar op prime time met 1,4 miljoen kijkers (22 procent) voor DNA Onbekend en 1,1 miljoen kijkers (20 procent) voor Heel Nederland Slaapt(bron SKO).

RTL 4 bood het meest bekeken alternatief met Van der Vorst ziet sterren (977.000 kijkers en 16 procent) en Een Dubbeltje Op Zijn Kant (905.000 kijkers en 16 procent).

De nummer drie op prime time was Veronica, dat met Dortmund – Sporting Lissabon een publiek van 734.000 kijkers (12 procent) wist te vermaken.

Dat is wat karig voor een Champions League-wedstrijd.

De Barbie-soap op RTL 5 was goed voor 432.000 kijkers (7 procent). De comedy All-in Kitchen trok aansluitend 180.000 kijkers (3 procent).

Net5 wist 330.000 kijkers (6 procent) te vermaken met het Daphne Bunskoek-programma House Rules.

NPO 1 marktleider

Mede door Heel Nederland slaapt van Dionne Stax was NPO 1 avondmarktleider met 24 procent marktaandeel, RTL 4 pakt zilver met 18 procent en SBS 6 brons met 8 procent.

De complete Top 15 van 2 november 2016
01. Journaal 20:00 (NPO1) 2.158.000
02. De wereld draait door (NPO1) 1.522.000
03. DNA Onbekend (NPO1) 1.366.000
04. Goede tijden slechte tijden (RTL4) 1.247.000
05. EenVandaag (NPO1) 1.171.000
06. Heel Nederland Slaapt (NPO1) 1.141.000 presentatrice Dionne Stax
07. Journaal 18:00 (NPO1) 1.139.000
08. Half acht nieuws (RTL4) 1.127.000
09. RTL Boulevard (RTL4) 997.000
10. Van der Vorst ziet sterren (RTL4) 977.000
11. Dubbeltje op zijn kant (RTL4) 905.000
12. RTL Late Night (RTL4) 879.000
13. Hart van Nederland (SBS6) 853.000
14. Editie NL (RTL4) 821.000
15. Pauw (NPO1) 761.000
 
Lammy Gruisinga ‏@GruisingaLammy
@Jan_Slagter @OmroepMAX @DionneStax Was inderdaad een mooi programma en @DionneStax deed het geweldig👌

Theo Fortuin ‏@TheoFortuin
@DionneStax Goodmorning Dionne,lekker geslapen en gedroomd? Vond het een Interessant programma en leuk gepresenteerd! Prettige dag verder!

Reactie van Dionne via haar instagram account: dionne_stax 1,1 miljoen mensen zagen gisteravond hoe @JurgenvandeNOS een dappere poging deed om - met elektroden op - te slapen. Bedankt voor het kijken en hopelijk slapen jullie nu iets beter 😊
 
Ook omroep MAX 'baas' Jan Slagter reageerde zeer positief op de uitzending:
Jan Slagter Geverifieerd account ‏@Jan_Slagter
Erg blij met de 1,1 miljoen kijkers  Heel Nederland Slaapt! Goede uitzending met een geweldig team. @DionneStax deed het fantastisch.

Aan dat laatste hebben wij niets toe te voegen!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten