zaterdag 18 maart 2017

NOS-presentatrice Dionne Stax blikt terug op de verkiezingsavond bij Pauw & Jinek De verkiezingen


NOS-presentatrice Dionne Stax blikt terug op de verkiezingsavond bij Pauw & Jinek De verkiezingen

We blikken vanavond bij #penj terug op de verkiezingsavond met NOS-presentatrice @DionneStax.

Dionne Stax blikt in Pauw & Jinek terug op de haperende techniek bij de exitpoll tijdens de verkiezingsavond bij de NOS, Tweede Kamerverkiezingen NOS Journaal presentatrice 17 maart 2017.

Dionne Stax maakte deze week de exit polls bekend bij de verkiezingsavond van de NOS. De modernste gadgets waren hiervoor uit de kast getrokken, maar de techniek liet haar in de steek.

Dit leidde tot grote verwarring bij de kiezers én de politieke partijen die in spanning zaten te wachten op de uitslag. Een interview.

Vrijdag 17 maart 2017

    Onze politieke verslaggevers over deze verkiezingen

    Ze waren met z’n drieën toch wel de meest opvallende politieke verslaggevers van deze verkiezingen. Xander van der Wulp, Joost Vullings en Vincent Rietbergen.

Met hun vrolijke Facebook-gesprekken met de lijsttrekkers op de vroege ochtend en de dagelijkse verkiezingsvlogs waarin ze een kijkje gaven achter de schermen van de politieke redactie van de NOS, zorgden ze voor een hoop lol op social media.

Vanavond blikken ze terug op de afgelopen verkiezingsperiode en kijken vooruit naar de formatie.

De campagne top 5 van Martijn Koning

Martijn Koning was wekelijks te gast bij Pauw & Jinek: De Verkiezingen om de campagne wat humor in te blazen. Vanavond schuift hij aan bij de laatste uitzending en nemen we zijn hoogtepunten door van deze campagne. Wat is hem het meest bijgebleven?

NOS-presentatrice Dionne Stax blikt terug op de verkiezingsavond

Dionne Stax maakte deze week de exit polls bekend bij de verkiezingsavond van de NOS. De modernste gadgets waren hiervoor uit de kast getrokken, maar de techniek liet haar in de steek. Dit leidde tot grote verwarring bij de kiezers èn de politieke partijen die in spanning zaten te wachten op de uitslag.

Dionne onthult waarom het misging

Dionne Stax openbaart bij Pauw & Jinek de oorzaak van de technische problemen tijdens de uitslagenavond. "Ik wilde door de grond zakken!".

 klaassalverda‏ @klaassalverda
Erger dan dit kan niet, zegt @DionneStax over haperende techniek na 5 minuten over de vraag of er nog toekomst is voor #PvdA. #pauwenjinek

Dionne vertelde verder: 'En dan moet je de hele avond, nacht en ochtend nog. Maar je moet door'.

En hoewel de falende techniek bij de exitpoll nog in haar achterhoofd zat, presenteerde vakvrouw Stax de rest van de uitzending zoals we van haar gewent zijn feilloos verder.
 
Dionne kreeg aan het eind van haar uitleg een opvallend hard, warm en lang applaus. Iets dat ook twitteraars opviel.
 
Harm🌦Bee‏ @harmbult
Groot applaus voor @DionneStax. Terecht voor de presentatie van de verkiezingsuitslag. #PenJ

De mini-conference van Dolf Jansen

Dolf Jansen sluit deze week én deze serie van Pauw & Jinek af met een mini-conference

NOS Journaal presentatrice Dionne Stax blikt terug op de verkiezingsavond in de laatste Jeroen Pauw & Eva Jinek, De verkiezingen.

Schermman Herman heeft geen spijt van stoppen

NOS-coryfee Herman van der Zandt heeft geen spijt van zijn besluit te stoppen als ‘schermman’ bij de verkiezingen.

Dionne Stax: falende techniek, de nachtmerrie van iedere presentator

Wat doe je tijdens een belangrijk liveprogramma als de techniek faalt? Dat was de grote vraag waar NOS-presentatrice Dionne Stax mee moest dealen toen ze deze week de exit polls bekend maakte bij de verkiezingsavond van de NOS.
 
Twee miljoen mensen aan de buis gekluisterd terwijl de techniek faalt. De nachtmerrie van iedere presentator.
 
En grote verwarring natuurlijk bij de kiezers én de politieke partijen die in spanning zaten te wachten op de uitslag.
 
Dat laat hij donderdag weten aan BuzzE in een korte reactie op zijn aanhoudende populariteit op Twitter. Veel mensen brachten woensdagavond, tijdens de verkiezingsuitzending, zijn vlotte presentatie met het touchscreenscherm in herinnering.

“Natuurlijk is het leuk als mensen er goede herinneringen aan hebben”, stelt Van der Zandt. “Maar ik heb er geen spijt van dat ik ermee ben gestopt.
 
En ik ben ook niet van plan terug te keren als ‘schermman’. Dionne Stax heeft die taak van mij overgenomen en zij heeft het uitstekend gedaan.”

Van der Zandt was van 2010 tot 2015 medepresentator en uitslagenanalist tijdens de verkiezingsuitzendingen van de NOS. Hij verwierf grote populariteit onder de bijnaam ‘Herman de Schermman’. De NOS-coryfee maakte in 2015 bekend te stoppen met zijn werk als ‘schermman’ in het programma Zondag met Lubach, in een interview met Salamander Klöpping.

NOS over verkiezingsavond: iemand drukte op de verkeerde knop

Wat ging er mis op de verkiezingsavond van de NOS? De uitzending woensdagavond van de publieke omroep over de Tweede Kamerverkiezingen – met gemiddeld 1,9 miljoen kijkers - werd geplaagd door technisch falen.

Op het belangrijkste moment, de uitkomst van de exit polls om 21 uur, kreeg presentatrice Dionne Stax de verkeerde uitslagen in beeld, en ze las wat anders voor dan wat we zagen.

Later wilde ze een tweet voorlezen, die maar niet in beeld wilde verschijnen: „Rob, ik weet het niet, het is mijn avond gewoon niet.” Verder was er kritiek omdat de NOS om 2 uur ’s nachts stopte.

Wat ging er mis bij de exit polls?

Hoofdredacteur Marcel Gelauff: „Dit was een ongelooflijk vervelend moment. We zakten echt met zijn allen door de grond. We hebben uitgebreid getest, vanaf een paar weken van tevoren, en alles werkte perfect.

Meerdere computersystemen moeten aan elkaar geknoopt worden. Ergens moet iemand een verkeerde toets hebben aangeraakt, waardoor de uitslagen op nul sprongen. Het is een menselijke fout geweest.”

De uitslagen verschenen als torentjes op de vloer aan Stax’ voeten; computer-animatie geprojecteerd in livebeeld, ofwel augmented reality. Lag het aan de geavanceerde techniek, die gevoeliger is voor falen?

„Nee, dit lag niet aan de augmented reality. We hebben die techniek wel vaker gebruikt, die ging op zich goed. Het lag aan de datatstroom.”

Op Twitter riepen kijkers op tot de terugkeer van Herman ‘De Schermman’ Van der Zandt – de voorganger van Stax.

„Dit heeft helemaal niets met de presentator te maken. Dionne heeft het goed gedaan. Herman had ook met zijn handen in het haar gezeten.”

De uitzending stopte om twee uur. Waarom ging u niet de hele nacht door, zoals bij de Amerikaanse verkiezingen?

„Wij plegen uit de lucht te gaan als er geen nieuws meer is. Ruim vijftig procent van de uitslag was binnen, het zou nog anderhalf uur duren voor er nieuwe prognoses zouden komen. Alle gasten, alle politici waren al naar huis. Hoe maak je dan die tijd vol?

Dat is een groot verschil met Amerika, waar de nieuwsstroom juist de hele nacht doorging. Verder hadden we als handicap: het nieuws was er al om negen uur. De rest was invulling.

„Vergeet niet dat we om zes uur ’s ochtends alweer terug waren. We hebben met tweehonderd man aan die uitzending gewerkt, met live schakelingen door het hele land. Er ging ook heel veel goed.”
 
Dionne

Journaliste Angela de Jong schrijft drie keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

Dionne Stax is volgens journalist Angela de Jong de dame om in de gaten te houden in tv-land.

Of ze woensdagavond nou stond te stuntelen tijdens de NOS-verkiezingsavond of niet(falende techniek, red.), Dionne Stax is de dame om in de gaten te houden in tv-land.

Ze maakt misschien niet zo spraakmakend carrière als Journaal-voorganger Eva Jinek met haar 'boobies', turbulente liefdesleven en de Nieuwsuur-rel, maar laat Dionne maar schuiven.

Er is wel een belangrijk verschil tussen de twee: waar Eva vanaf het eerste moment duidelijk haar zinnen had gezet op een eigen talkshow, zoekt Dionne het in de infotainment-hoek.
 
Ze presenteerde bij Omroep MAX eerder al de thema-avond Heel Nederland slaapt en sinds kort ze is elke donderdag op NPO 1 te zien in Van Onschatbare Waarde, een programma dat zich het best laat omschrijven als een kruising van Tussen Kunst & Kitsch en de quiz Deal or No Deal.

Aan de ene kant is er een verzamelaar die graag een kunstobject of hebbeding wil verpatsen. Aan de andere kant vier handelaren, die om de beurt in onderhandeling gaan met de verkoper.
 
Omdat het op tv natuurlijk ergens moet schuren, is er geen sprake van dat de verkopende partij die vier deskundigen op zijn gemak tegen elkaar uitspeelt. Zodra hij het ultieme bod van de ene handelaar afwijst omdat hij hoopt dat de volgende meer betaalt, dan vervalt die bewuste aanbieding.

Ik weet het, het klinkt ontzettend suf. Helemaal als je bedenkt dat de setting een oubollig kasteeltje is en het merendeel van de deelnemers de 50 is gepasseerd.

En het programma ís ook suf, maar op een gekke manier enorm fascinerend. Vandaar dat er iedere donderdag een miljoen mensen naar Van Onschatbare Waarde kijken.

Komt door het onderhandelingsproces. Daarbij leer je zoveel over mensen. Bij de één zie je de hebzucht in vier etappes omslaan in wanhoop. De ander blijft juist heel koelbloedig en rationeel.

Om nog maar te zwijgen over die handelaars, wat echt een apart volkje is. Met een stalen gezicht houden ze voet bij stuk waarna de verkoper dan tegen zijn zin instemt.

En dan bekent zo'n gladjakker achteraf met een triomfantelijke grijns dat hij eigenlijk best een stuk hoger had willen gaan.

Wat die leuke, frisse Dionne daar tussen moet? Haar rol is uitermate bescheiden. Zij ontvangt de verkopers en stelt na afloop vragen als 'ben je tevreden?' Eva was er nooit akkoord mee gegaan. Maar het is honderd keer beter dan het geklungel met die staafdiagrammen, door de falende techniek.

Dionne versus Humberto, opnieuw geen goud voor vrijdagse RTL Late Night

RTL Late Night was vrijdagavond voor de tweede week op rij niet de nummer één op de late avond. Het programma moest Pauw & Jinek met Dionne Stax als gast opnieuw voor laten gaan.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Sinds de jaarwisseling is RTL Late Night compleet ingestort.

Van maandag tot en met donderdag was Humberto Tan de afgelopen maanden geen partij meer voor Eva Jinek en later Pauw & Jinek. De veelbekeken vrijdagshow bleef tot voor kort echter wél overeind.

Op Voice-avonden leek RTL Late Night tot voor kort nog steeds onverslaanbaar, maar ook dat is niet langer het geval. Vorige week denderde Pauw & Jinek niet alleen van maandag tot en met donderdag, maar ook op vrijdag over RTL Late Night heen. En dat is ook deze week het geval.

Dit was de laatste uitzendweek voor Pauw & Jinek – maandag begint Pauw weer. Er keken deze week gemiddeld ruim 1,2 miljoen mensen (35 procent) naar het programma. RTL Late Night moest genoegen nemen met 741.000 kijkers (17 procent).

Pauw & Jinek was vrijdag de winnaar op de late avond met ruim 1,1 miljoen kijkers (29 procent). RTL Late Night deed het met bijna 1,1 miljoen kijkers (23 procent) ook prima.

RTL 4 was op prime time wél de winnaar: The Voice Kids kwam ditmaal uit op 1,9 miljoen kijkers (28 procent). NPO 1 scoorde 971.000 kijkers (14 procent) met The Night Manager en 1,3 miljoen kijkers (20 procent) met Eén tegen 100.

NPO 2 was de nummer drie op prime time, dankzij de 995.000 kijkers (15 procent) voor Twee Voor Twaalf. Later op de avond trok Nieuwsuur nog 660.000 kijkers (11 procent).

De andere meest bekeken titels op prime time waren Voetbal Inside met 504.000 kijkers (8 procent) op RTL 7 en Roy Donders met 470.000 kijkers (7 procent) op SBS 6. Na Donders trok Andy & Melisa nog 326.000 kijkers (5 procent).

Vooravond en late avond

Het Achtuurjournaal (2,3 miljoen), DWDD (1,5 miljoen), GTST (1,4 miljoen), Zesuurjournaal (1,2 miljoen), EenVandaag (1,1 miljoen), Half Acht Nieuws (1,1 miljoen), RTL Boulevard (918.000), Editie NL (721.000) en Utopia (520.000) waren de vooravondtoppers.

Op de late avond waren Pauw & Jinek (1,1 miljoen), RTL Late Night (1,1 miljoen), Eredivisie op vrijdag (939.000), Hart van Nederland (800.000) en Shownieuws (618.000) het meest in trek.

RTL 4 avondmarktleider

RTL 4 was avondmarktleider met 23 procent marktaandeel, NPO 1 pakte zilver met 23 procent en NPO 2 brons met 8 procent.

Top 15
01. Journaal 20:00 (NPO1) 2.277.000
02. The Voice Kids (RTL4) 1.857.000
03. De wereld draait door (NPO1) 1.458.000
04. Goede tijden slechte tijden (RTL4) 1.375.000
05. Een tegen 100 (NPO1) 1.261.000

06. Journaal 18:00 (NPO1) 1.206.000
07. Pauw en Jinek (NPO1) 1.119.000
08. EenVandaag (NPO1) 1.104.000
09. RTL Late Night (RTL4) 1.099.000
10. Half acht nieuws (RTL4) 1.090.000

11. Twee voor twaalf (NPO2) 995.000
12. The Night Manager (NPO1) 971.000
13. Eredivisie op vrijdag (NPO1) 939.000
14. RTL Boulevard (RTL4) 918.000
15. Hart van Nederland (SBS6) 800.000

Dionne Stax is journaliste bij de NOS, waar ze als nieuwslezer onder andere het NOS Journaal presenteert. Vanaf 2015 presenteert Stax de verkiezingsuitslagen als opvolger van Herman van der Zandt (ook bekend als "Herman de Schermman").

Geen opmerkingen:

Een reactie posten